USB connected SSD leads to feeeze

Hi I have met strange behavior, during configuration home cloud.
In case I connect SSD drive (Intel 660p) via USB and mount it, after some time console time-to-time freeze on some commands(especially df, look up filesystem by MC).
Also once per few days station not responding at all.

Does someone detected similar issue?
What is power limitation for connected USB-devices?

Now I’ve connected SSD by NVME adapter, and I will continue observe this topic.

1 Like

You can login by ssh and check the kernel dmesg if there is anything unusual.

1 Like

Wikipedia says that USB3 devices can draw upto 900mA current at 5V, ie, 4.5W. Dont know if this has been changed by Radxa team. Which power supply are you using?

Besides power supply, the issue may also be with the Usb storage kernel driver. Checking dmesg and /var/log/syslog when the freeze happens is a good idea as suggested.

Edit-
I have searched online, and NVME drives can draw much more power at peak load than a USB3 port can supply. So connecting it via the NVME adapter seems correct.

For ROCK Pi 4 USB current output limit:

The USB OTG has one dedicated current limit control which is 1.45A.

The other USB 3.0 and the two USB 2.0 share a current limit control of 3A together.

1 Like

In dmesg I don’t see anything suspicious, but could I just don’t know what to search for.

Full log during reproducing here

[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_set_intiovar: set roam_off 1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] Driver: 1.579.77.41.2 ®
Firmware: wl0: Jun 16 2017 12:38:26 version 7.45.96.2 (66c4e21@sh-git) ® FWID 01-1813af84
CLM: 9.2.9
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_txglom_enable: enable 1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_set_txglom_params: txglomsize=36, deferred_tx_len=36, bus_txglom=-1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_set_txglom_params: tx_in_rx=1, txinrx_thres=-1, dhd_txminmax=1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_set_txglom_params: tx_max_offset=0, txctl_tmo_fix=5
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] sdioh_set_mode: set txglom_mode to copy
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_get_disable_proptx: fw_proptx=1, disable_proptx=-1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_wlfc_hostreorder_init(): successful bdcv2 tlv signaling, 64
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_conf_set_intiovar: set ampdu_hostreorder 1
[Wed Nov 13 20:25:48 2019] dhd_pno_init: Support Android Location Service
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_event : Event handler is not created
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] rtt_do_get_ioctl: failed to send getbuf proxd iovar (CMD ID : 1), status=-23
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] dhd_rtt_init : FTM is not supported
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] dhd_preinit_ioctls: SensorHub diabled 0
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] dhd_preinit_ioctls failed to set ShubHub disable
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] wl_android_wifi_on: Success
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] dhd_open: Exit ret=0
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] P2P interface registered
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] wl_cfgp2p_add_p2p_disc_if: wdev: ffffffc0e41d0000, wdev->net: (null)
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] WLC_E_IF: NO_IF set, event Ignored
[Wed Nov 13 20:25:49 2019] P2P interface started
[Wed Nov 13 20:25:50 2019] tty_port_close_start: tty->count = 1 port count = 2.
[Wed Nov 13 20:25:52 2019] rk_gmac-dwmac fe300000.ethernet eth0: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
[Wed Nov 13 20:26:58 2019] Connecting with 34:ce:00:09:03:d3 ssid “Xiaomi_03D2”, len (11) channel=9

[Wed Nov 13 20:26:58 2019] dhd_dbg_start_pkt_monitor, 1724
[Wed Nov 13 20:26:58 2019] wl_iw_event: Link UP with BSSID=34:ce:00:09:03:d3
[Wed Nov 13 20:26:58 2019] wl_bss_connect_done succeeded with 34:ce:00:09:03:d3
[Wed Nov 13 20:26:59 2019] wl_bss_connect_done succeeded with 34:ce:00:09:03:d3 vndr_oui: 00-90-4C 00-0C-43 8C-BE-BE
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: World regulatory domain updated:
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: DFS Master region: unset
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp), (dfs_cac_time)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 20000 KHz, 92000 KHz AUTO), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 80000 KHz, 160000 KHz AUTO), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (5250000 KHz - 5330000 KHz @ 80000 KHz, 160000 KHz AUTO), (N/A, 2000 mBm), (0 s)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (5490000 KHz - 5730000 KHz @ 160000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (0 s)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[Wed Nov 13 20:27:02 2019] cfg80211: (57240000 KHz - 63720000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 0 mBm), (N/A)

@jack This bug really easy reproducible with my rockpi. In case I can enable additional logging, just point me to correct config/command.