Bluetooth not working on Rock Pi 4 C

Hello

On new setup bluetoothctl is not able to discover the devices. Below is terminal result, no list of devices.

root@linaro-alip:/home/linaro# bluetoothctl
[NEW] Controller 43:45:C5:00:1F:AC linaro-alip [default]
[bluetooth]# default-agent 
No agent is registered
[bluetooth]# power on
Changing power on succeeded
[bluetooth]# scan on
Discovery started
[bluetooth]# 

Below is the bluetooth status

root@linaro-alip:/home/linaro# systemctl status bluetooth
● bluetooth.service - Bluetooth service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Wed 2021-03-03 14:48:14 UTC; 13min ago
     Docs: man:bluetoothd(8)
 Main PID: 795 (bluetoothd)
   Status: "Running"
    Tasks: 1 (limit: 4915)
   CGroup: /system.slice/bluetooth.service
           └─795 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd

Mar 03 14:48:14 linaro-alip bluetoothd[795]: Bluetooth daemon 5.43
Mar 03 14:48:14 linaro-alip bluetoothd[795]: Starting SDP server
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: kernel lacks bnep-protocol support
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: System does not support network plugin
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: Bluetooth management interface 1.10 initialized
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: Failed to obtain handles for "Service Changed" characteristic
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: Sap driver initialization failed.
Mar 03 14:48:15 linaro-alip bluetoothd[795]: sap-server: Operation not permitted (1)
Mar 03 14:48:21 linaro-alip bluetoothd[795]: Endpoint registered: sender=:1.48 path=/MediaEndpoint/A2DPSource
Mar 03 14:48:21 linaro-alip bluetoothd[795]: Endpoint registered: sender=:1.48 path=/MediaEndpoint/A2DPSink
root@linaro-alip:/home/linaro# 

Let me know how to solve this issue.

Some more command result

**root@linaro-alip:/home/linaro# bluetoothctl -v**
5.43
**root@linaro-alip:/home/linaro# uname -a**
Linux linaro-alip 4.4.154-111-rockchip-g39b306a41b2d #1 SMP Wed Jul 8 15:03:52 UTC 2020 aarch64 GNU/Linux
**root@linaro-alip:/home/linaro# hcitool lescan**
***Set scan parameters failed: Connection timed out***

try

systemctl restart bluetooth

what’s the output of

hciconfig

We have two devices and in both the devices we are facing same mentioned issue with bluetooth.

I tried the above restart bluetooth command and it not worked.

hciconfig output is UP and sometimes command returned no result.

systemctl restart bluetooth executed successful and below is the output of

hciconfig

.

|hci0:|Type: Primary  Bus: UART|
|---|---|
||BD Address: 43:45:C5:00:1F:AC  ACL MTU: 1021:8  SCO MTU: 64:1|
||UP RUNNING |
||RX bytes:1122 acl:0 sco:0 events:65 errors:0|
||TX bytes:6100 acl:0 sco:0 commands:73 errors:0|

It’s been 7 days I am facing the same issue with both the 4C devices I have. Can you please help me?

Some more output, might be helpful for you

root@linaro-alip:/home/linaro# hciconfig -a
hci0:	Type: Primary  Bus: UART
	BD Address: 43:45:C5:00:1F:AC  ACL MTU: 1021:8  SCO MTU: 64:1
	UP RUNNING 
	RX bytes:1122 acl:0 sco:0 events:65 errors:0
	TX bytes:6114 acl:0 sco:0 commands:75 errors:0
	Features: 0xbf 0xfe 0xcf 0xfe 0xdb 0xff 0x7b 0x87
	Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 
	Link policy: RSWITCH SNIFF 
	Link mode: SLAVE ACCEPT 
Can't read local name on hci0: Connection timed out (110)

root@linaro-alip:/home/linaro# cat /etc/hostname 
linaro-alip

root@linaro-alip:/home/linaro# cat /opt/bdaddr
cat: /opt/bdaddr: No such file or directory
root@linaro-alip:/home/linaro# hciconfig hci0 piscan
Can't set scan mode on hci0: Connection timed out (110)

what’s the output of dmesg? This thread might help.

Thanks for the reply Jack.

I checked the suggested thread but no luck and I have not tried the dmesg. Just for the test, I tried Ubuntu Server 20.04 image on the same 4C devices and bluetooth worked perfectly. See below images.

Bluetooth Status

bluetoothctl

Do you have any suggestion on this? I have run the Debian 9 Desktop(Dual Display).

@jack
You have really knowledge about Linux or ROCK Pi, You don’t know what happening with your products rockpi 4b and C it’s not working give trouble to the user, First authenticate the answer then replay don’t come on a forum like Gibberish people Facing this idiot issue last 1-2 month. This is a frustrating China board and Chinese people.

You can try to remove the blueman on Debian ,following the command :apt remove blueman

HI @ken you are the only guy!

Your command worked and saved.

Will be helpful for future developers too.